Eterično olje BAZILIKA 10mlNaravno milo VrtnicaEterično olje LIMONA 10mlEterično olje POPROVA META - PEPERMINT 10ml EKOEterično olje LAVANDA - SIVKA 10mlEterično olje VANILIJA ekstrakt 5ml
Prijava na novice
 
 
 
 

DVORIŠČE INDUMBE - Miran Suša

artikel 2100

Založnik o knjigi
Afrika se v vseh nas oglaša kot oddaljen spomin na izgubljeno harmonijo.

Iskanje vpogleda v globino afriškega dojemanja življenja. V skromni vasici, med domorodci in z njihovimi običaji, kjer se ves svet dogaja na mirnem dvorišču indumbe.

Knjiga Dvorišče indumbe je privlačno branje, v katerem se prepletajo avtorjeva osebna doživetja med bivanjem pri afriškem zdravilcu, etnografija in biografija zdravilca. Je kombinacija študija antropologije in osebnega iskanja. Avtor nam želi na čim bolj neposreden način predstaviti bistvo afriškega zdravilstva in njihovega pogleda na bivanje nasploh. Etnografski podatki dajejo tekstu vsebino, osebna doživetja pa zgodbo, ki pa se vendarle ne začne in ne konča v Afriki – se pa v njej nekako dopolni in izpiše kot zadnje dejanje že davno prej začetega iskanja.

Vendar namen te knjige ni v odpiranju ran iskanja, njen glavni namen je vpogled v afriški svet zdravilstva, v njegovo duhovno ozadje in vpetost v zemeljsko bivanje. Dojemanje vsega dobrega v Afriki presega okvir običajnega dojemanja ‘dobrega’ pri nas, kakor tudi presega slehernega posameznika. Posameznik ni nikoli v tem, da je sam, ampak v tem, da je skupaj, da sta osebno in družbeno, nebo in zemlja v njem združena. Zato se do ‘razumevanja’ Afrike ne more vstopiti skozi vrata ‘drugosti’, ampak je doživetje Afrike predvsem doživetje v nas in da je za to doživetje, bolj kot fizični stik z njo samo, potrebna naša iskrenost in pogum se soočati z našimi lastnimi slabostmi.

Avtor želi pokazati, da se Afrika v nas oglaša kot oddaljen spomin na izgubljeno harmonijo, da se v slehernem izmed nas pretaka duh kolektivne krivde izhoda iz nje in njenega opustošenja, in da nas nezmožnost soočenja s to krivdo nenehno razlamlja na dvoje. V njej se zrcalijo naši najgloblji spomini in ves naš izgubljen stik z naravo, soočenje z njimi pa je korak k naši prvobitnosti, ki pa ni nujno odrešujoč. Iskanje tega momenta, te točke zavestne odločitve, ki označuje osebni prehod iz poganstva v krščanstvo, je tudi ena od poant te knjige.

 

Cena:19,50 €
Količina 

Nazadnje ogledani artikli