Včasih je bila pametna embalaža res redkost. Vendar pa je z današnjim razvojem tehnologije in z spreminjanjem navad in obnašanjem potrošnika postala že skoraj obvezna in samoumevna.
Tudi že samo skeniranje takšne embalaže je lahko preverjanje avtentičnosti izdelka zelo preprosto in hitro. Prav tako je tudi raba indikatorjev svežine in temperature del embalaže, kar pa ima lahko tudi trajnostno naravnanost in lahko tako embalaži rečemo da je aktivna , saj tako ohranja hrano dlje časa svežo. Včasih je res bila embalaža namenjena sami zaščiti izdelka pred poškodbami in kontaminacijo in niti se ni dajalo dosti pozornosti nanjo kot danes. Prav tako ni vsebovala toliko informacij kot danes, da bi lahko več izvedeli o izdelku. Tudi rok uporabe, je bil večkrat izpuščen, prav tako pa tudi materiali niso bili kaj prida prijazni. Tako pa je z vso to napredno tehnologijo danes, embalaža spremenila bistvo in namen. Tako je embalaža tista, ki privlači potrošnika, bodisi z njenim izgledom, dodatno funkcionalnostjo. Tako lahko embalaža predstavi tudi dodatni luksuz izdelku in doda svojo konkurenčnost. Z vso svojo interaktivnostjo in funkcionalnostjo pa izboljšuje uporabniško izkušnjo. Tudi inteligentna, ki omogoča interakcijo s potrošniki in spremlja stanje izdelka. Ta vsebuje indikatorje svežine in kakovosti. Prav tako ima lahko tudi raznorazne RFID, Qr kode, NFC dostope,… in tako omogoča do raznoraznih informacij, receptov, navodil o izdelku. Lahko je tudi zelo interaktivna, takšna, ki se lahko naveže z tehnologijo, z raznoraznimi aplikacijami in digitalnimi vsebinami. Je pa tudi ta, usmerjena trajnostno in lahko uporablja biološke razgradljive materiale, oziroma se jo da reciklirati ali pa tudi ponovno uporabiti.
Predvsem pa spada k pametni embalaži tudi inovativnost, ki daje uporabniku dodatne rešitve in lažjo uporabo izdelka, saj je tudi način odpiranja pudingov, ali mleka že zelo inovativno in dosti enostavneje kot je bilo že včasih. Že same konzerve, namreč včasih niso imele tistega ušeska, ki nam danes preprosto olajša odpiranje konzerve.